Overvekt hos hund og katt

Overvekt hos hund og katt


 Overvektig hos kjæledyr - en kilde til helseproblemer og dårlig humør.

Akkurat som oss mennesker trenger våre kjæledyr et sunt og variert kosthold, kombinert med nok og riktig mosjon. Det er fort gjort å skjemme våre firbente venner bort med matrester og godbiter, men vi bør tenke på deres kosthold akkurat slik som vi gjør med vårt.

Kjæledyrene er helt prisgitt oss mennesker. Det er vi som kontrollerer hva de spiser og hvor mye de er i aktivitet. Det betyr at det er vi som er ansvarlige for at de er sunne, friske og får i seg den næringen de trenger.

Overvekt er det største ernæringsmessige problemet hos hunder og katter. Omkring 30% av alle hunder og 15-20% av alle katter som kommer til konsultasjon hos veterinær er overvektige. 

Du kan også lære deg å se og kjenne på dyret. Det er viktig at dyret har midje og at du kan kjenne ribbenene. På et dyr med normalvekt skal en lett kunne kjenne ribbenene. Er det lett å se ribbenene er dyret for tynt, forsvinner ribbenene i fett er dyret for tykt. Hoftehjørner skal kunne ses og det skal ikke være store fettdepoter ved haleroten. Katter skal helst ikke ha fett i lysken. Bruk øyne, fingre og en vekt!

 

 

 

 

Overvekt nedsetter dyrets levetid vesentlig og medvirker til mange helseproblemer.
- Redusert bevegelighet og kondisjon
Skjelett- og leddlidelser er smertefulle og kan ofte være forårsaket av fedme. Færre kilo gir mindre slitasje og kan redusere smertene betraktelig.
- Respirasjonsproblemer
Åndenød og åndedrettsproblemer er en ubehagelig konsekvens av overvekt. Tungpustet, overdreven pesing
og treningsintoleranse kommer blant annet av økt trykk i bukhule og brysthule som hindrer full utvidelse av
lungene.
- Diabetes 2
Overvekt øker risikoen for insulinresistens og diabetes 2. Insulinresistens gjør at mengden skadelige fettsto
fer øker i blodet, blant annet kolesterol, noe som kan medføre risiko for åreforkalkning og blodpropp.
- Mage-og tarmlidelser
Økt risiko for forstoppelse og gassdannelse i mage og tarm
- Hjerteproblemer
Hjerteproblemer og åreforkalkning. Økt blodtrykk disponerer for hjertesvikt

- Nedsatt leverfunksjo
Det er ikke nok å gi en hund mye væske for å sikre en sunn lever. Overvekt gjør at det er vanskelig for leveren å kvitte seg med giftstoffer og lagre vitaminer og mineraler.
- Hudlidelser
Overvekt kan føre til folding av huden og fuktigklima mellom hudfoldene som gir gode vekstforhold for bakterier og sopp
- Svekket immunforsvar
Overvektige hunder og katter har ofte svekket immunforsvar og kan derfor lettere får virus- og bakteriesykdommer. Nedsatt immunsystem og økt risiko for enkelte typer kreft.
Mye av fettvevet vil legge seg inni buk- og brysthule, ikke bare under huden. Dette fører til økt press på alle kroppens indre organer.
- Problemer med reproduksjon
Fruktbarheten og fertiliteten blir nedsatt i takt med at vekten øker.

Årsaker til overvekt

Den hyppigste årsak er kort og godt at dyret inntar flere kalorier enn det forbrenner. Overvekt og mangel på mosjon følges ofte ad, men det er en del andre faktorer som også spiller inn. Under 5% skyldes en sykdom.

- Arvelige faktorer
- Alder og kjønn
- Sterilisasjon og kastrasjon gir nedsatt fysisk aktivitet og endrer hormonbalansen litt så fedmetendensen øker.
- Fôrtype
Hunder og katter som får hjemmelaget fôr blir oftere overvektige enn de som får ferdigfôr. Her er det viktig å merke at den angitte fôrmengde på sekken kun er veiledende. Bruk sunn fornuft.Ofte er den angitte mengden i overkanten av hva dyret rent faktisk trenger.
- Godbiter er en av de største enkeltårsaken til fedme.

 

Overvekt som skyldes sykdom
Noen stoffskiftelidelser kan gi fedme, for eksempel nedsatt funksjon av skjoldbruskkjertlene, forstyrrelser i kjønnshormonproduksjonen og forstyrrelse i binyrenes funksjon

Rett fôr er nøkkelen
Hvis ditt kjæledyr er overvektig bør du som dyreeier ta noen grep for å sørge for god dyrevelferd. Du bør en sette et mål på hvor mye det skal gå ned, og fôre etter dyrets idealvekt. I tillegg er det viktig med mosjon.

Ved vektøkning bør en kontakte veterinær for å utelukke at vektøkningen skyldes sykdom, som lavt stoffskifte, men også for å få veiledning og råd.

Velg riktig slankefôr og mosjoner jevnlig. 

Slankefôr har et høyt proteininnhold. Det gir en mettende følelse og bidrar til å bygge muskler. Videre har det lavere fettinnhold og mer fiber. Fiber gir god metthetsfølelse og reduserer faren for tigging som åpenbart bidrar til vektøkning.

Det anbefales å dele den daglige fôrmengde på tre måltider. Hver gang dyret spiser forsvinner en del kalorier nemlig som forbrenningsvarme i stedet for å bli til fett. Derfor er det bedre med tre små måltider fremfor et stort.

I vårt sortiment finner du flere fullverdige dietter egnet for slanking av ditt dyr.

 

 

N&D Quinoa Weight Management er et komplett fôr til små, mellomstore og store voksne hunder samt voksne katter  anbefalt til reduksjon av overvekt.r
Inneholder lam, quinoa, brokkoli og asparges. 

Hvorfor Quinoa?
Vi bruker italiensk Quinoa fra organisk landbruk. Quinoa er ikke et korn, men hører til samme familie som spinat og har mange helsebringende fordeler. Planten har en lav glykemisk indeks, som bidrar til et jevnt blodsukker, er glutenfritt og er rik på antioksidanter. Quinoa er den eneste planten som inneholder alle de essensielle
aminosyrene både katter og hunder trenger.

 

N&D Quinoa Neutered er et komplett fôr for voksne kastrerte hunder og katter

Inneholder and, quinoa, brokkoli og asparges..