Nyttig tips om høsten!

Nyttig tips om høsten!


Høsten er en flott sesong for både to- og firbente, den kan være magisk med lange, friske gåturer, herjing og leking og kanskje plukking av sopp – men den kan også innebære farer for våre firebeinte venner. Naturen viser seg fra sin vakreste side, men det finnes ting man bør tenke på for at skogsturen ikke ender med en tur til veterinæren.

Her forteller vi om noen ting du skal være bevisst på under høstmånedene:

  • Refleks – gjør hunden synlig i mørket
  • Skogens farlige sopper
  • Nedfallsfrukt
  • Se opp for eikenøtter!
  • Flått
  • Hjortelusflue
  • Pass opp for huggormen 
  • Høstværet
  • Røytetid
  • Potestell og kloklipp
  • Glykolforgiftning
  • Kennelhoste
  • Jakt

Refleks – gjør hunden synlig i mørket
Mørket følger høsten, og med mørket følger også dessverre et økt antall trafikkskader blant mennesker og dyr.
Sørg derfor for at både deg selv og dyret er godt synlig i mørket.
Visste du at uten en refleks er man først synlig på 20 meters avstand fra bilisten? Mens med en god refleks er man synlig på 125 meters avstand når man blir truffet av bilens nærlys. Det er like viktig for hundene våre å ha på refleks som for oss mennesker.
Skulle hunden din komme seg løs eller finne på å løpe ut i veien er det en stor trygghet å vite at den er utstyrt med refleks. Den beste kombinasjonen er både refleks og en lampe, som både bør brukes ved skumringstider og om kvelden.

Skogens farlige sopper
Selv om plukking av sopp er en hyggelig del av høsten for mange så vet vi også at det finnes giftig sopp som vi bør holde oss unna. Spørsmålet er bare om hunden vet det?

Det finnes omtrent 60 giftige sopparter i Norge, noen sopper er så giftige at selv om hunden bare lukter eller slikker på dem kan den ta skade. 

Sopp er tungt fordøyelig og kan være rotten, og selv ufarlige typer kan gi symptomer. Det er derfor viktig å passe på hva den gomler i seg 

Om du mistenker at hunden din har fått i seg giftig sopp er det viktig å ta den med til veterinæren så raskt som mulig. Symptomene kan være ulike etter hvilken sopp hunden har vært i kontakt med, men diaré og brekninger hører til de vanligste symptomene. Noen sopptyper er direkte dødelige, og andre kan gjøre hunden veldig syk. 

Noen av de giftigste soppene vi kan finne i naturen er:

  • Hvit, grønn, brun og rød fluesopp
  • Panterfluesopp
  • Trevlesopper
  • Flatklokkehatt 
  • Sandmorkel
  • Giftslørsopp         

Symptomene avhenger av hvilken type sopp hunden har fått i seg. Noen ganger kan symptomene komme så brått som noen få minutter etter inntaket, mens det andre ganger kan gå flere dager. 

Dersom uhellet er ute, vil hunden din ofte kaste opp soppen den har spist. Ta vare på soppen, ring Giftsentralen eller nærmeste/vakthavende veterinær og send navnet/bilde av soppen.

Pass på nedfallsfrukten
Høsten er også tiden for innhøsting fra frukttrærne, og det er ikke uvanlig at nedfallsfrukt blir liggende i hagen. Som hundeeier er det viktig å holde sine matglade kjæledyr unna nedfallsfrukt, slik som epler, da de potensielt kan være giftige.

Når frukten treffer bakken og skades kan den nemlig angripes av muggsopp, som videre kan gi akutte forgiftningssymptomer hos hunden. Symptomene inntrer gjerne ganske rett etter at den råtne frukten er spist. Symptomer på forgiftning av muggsopp kan være at hunden får oppkast, sikling og skjelvinger.

Forgiftning av nedfallsfrukt kan være svært alvorlig, og i verste fall føre til dødsfall hvis ikke hunden blir behandlet fort. Derfor er det viktig å oppsøke veterinæren så raskt som mulig i slike situasjoner.

Se opp for eikenøtter!
Visste du at flere hunder hvert år forgiftes av å ha spist eikenøtter? Dette er på grunn av at eikenøtter inneholder store mengder etsende Tannin som skader nyrene og lever, samt gir betennelse i mage- og tarmkanalens vegger. 

Symptomer på eikenøttforgiftning er nedsatt mageaktivitet, forstoppelse, gjerne noe blod i den sparsomme avføringen, som senere går over i en tjæreliknende diaré, blod i urinen og nedsatt appetitt og drikkelyst

I høy dose kan faktisk tannin være dødelig. De første kliniske symptomene viser seg gjerne etter noen dager etter inntaket.

Flått
Visste du at flåtten er aktiv så lenge det ikke er snø og mildere enn fire til fem grader ute? 

Det vil si at det er fullt mulig å bli bitt av flått på vinteren også. Flått kan gi sykdom til hund, eksempelvis anaplasmose og borreliose. Oppholder din hund seg i et område hvor det er flått, anbefales det å bruke flåttmiddel for hund til flåttsesongen er over.

Hjortelusflue
Hjortelusflue er ikke farlig for hund eller menneske, men kan være svært plagsom. Selv om hjortelusflue hovedsakelig suger blod av hjortedyr, kan den også angripe hund og menneske. Det er ikke så ofte den biter hunder eller mennesker, men når den gjør det, oppstår stikk som klør kraftig. I september-oktober kan det bli svært mange av den og være et problem for hunder og eiere som ferdes i skogen.
Hjortelusflue finnes i hele Europa, nordlige deler av Asia og Nord-Amerika. I Norge er den vanlig på Sør- og Østlandet.

Pass opp for huggormen 
Huggormen kommer frem tidlig om våren, og blir frem til høsten, avhengig av hvor i landet man befinner seg.

Høsten er høysesong for turer i skog og mark, og også for å huggormbitt. Nå som huggormsesongen går mot hell, kan man gjerne oppleve at huggormen er litt tregere og mindre oppmerksom. Dermed øker faren for å støte på en huggorm på turstien, så pass på hvor du og din hund tråkker.

Om hunden eller katten skulle bli bitt av hoggorm er det viktig å holde dyret mest mulig i ro og kontakte veterinær med en gang. Katter og små hunder kan bæres, store hunder bør gå rolig tilbake til bilen dersom man er ute på tur.

Når høstregnet er her og gradestokken er rundt 10, er den siste huggormen gått i hi…

Høstværet
Sørg for å holde hunden og katten din varm og godt sett i mørket! Vi anbefaler refleks og regn/varmedekken, samt lys til halsbåndet! 

Regntiden er kommet og det gir større fare for hud – og pelsproblemer, når kjæledyret blir våt kontinuerlig. For å unngå problemer, kan du gjøre følgende:

  • Tørk pelsen når den har blitt våt.
  • Hundeblåser blåser store mengder romtemperert luft som en “omvendt støvsuger”, og kan være en god ide.
  • Kle på regntøy, men vær oppmerksom på at hunden din kan bli tett og varm under regntøyet også, noe som igjen kan gi hud og pelsproblemer. 
  • Børste pelsen grundig for å unngå floking. Våt pels floker lettere, så dette er viktig å gjøre ofte.
  • Klipp pelsen “praktisk kort” 
  • Gre ut gammel og løspels. Vær grundig og gjør dette ofte. Løs pels kan irritere huden.

Røytetiden
Røyteperiodene, som vanligvis finner sted på våren og høsten, har en funksjon, da dyret skifter mellom sommer- og vinterpels. Normalt vil en røyteperiode vare en måneds tid. Men alle hunder har ulik pels, og varigheten og intensiteten av røytingen vil derfor variere mellom raser.

Røyting er både sunt og normalt for alle hunder, slik at de kan kvitte seg med gammel og skadet pels. Mengden avhenger derimot av en rekke faktorer. Alle hunder har ulik pels. Varigheten og intensiteten av røytingen varierer også mellom raser.

Noen hunder “små røyter” i stedet litt hele året. Med mindre du har en hund av en klipperase som omtrent ikke røyter, eller en trimmerase som slipper generelt lite pels, vil du oppleve at hunden din røyter. 
Hvordan kan jeg forhindre at hunden min røyter?

  • Regelmessig børstning vil bidra til å fjerne overflødig pels, I tillegg til å bidra til å kontrollere røyting, vil regelmessig børstning også bidra til å holde pelsen myk, ren og til å unngå hudirritasjoner. 
  • I tillegg til å børste hunden regelmessig, vil bading av hunden bidra til å holde pelsen sunn og ren. Siden alle hunder har forskjellig pels, har de også ulike pleie- og badebehov. 
  • Mange hunder får ikke i seg alle de næringsstoffene som den trenger for å holde pelsen frisk og blank. God fôring er nøkkelen for en god pels, gi fôr av høy kvalitet som hunden/katten tåler godt.
  • Ekstra tilskudd av umettete fettsyrer og B – vitaminer kan hjelpe under røytetiden.
  • Underliggende sykdom. Noen hunder røyter mer enn normalt fordi de har sykdommer eller hudproblemer. Slike sykdommer kan være arvelige eller de kan komme av stress, dårlig fôring, parasitter eller rett og slett miljøet hunden lever i. Ta en sjekk hos veterinær om ingenting hjelper, da røyting kan ha årsak i et annet underliggende.
  • Innvollsorm kan forverre røyting, sjekk med veterinær om behov for ormekur.

Potestell og kloklipp
Lange turer i skog og mark og etter hvert på kaldt underlag med veisalt, kan være belastende for poter, klør og lærhuden til din hund og katt. Husk å forebygg med jevnlig klo klipp, potevoks og potesokker, samt tilskudd av essensielle fettsyrer.

Har dyret drukket frostvæske eller spylevæske – det er giftig
Glykol smaker søtt og kan finnes i vindusspylervæske, kjølevæske til motorer, bremsevæske mm. Frostvæske inneholder etylenglykol og er giftig.

Det kan forekomme lekkasjer på bakken og eller i sølepytten hvor bilen har stått parkert, og i verste fall en åpnet flaske lett tilgjengelig stående på bakken under og etter bruk. Om hunden eller katten får i seg glykol, kan det være livstruende. Det er derfor viktig at vi tørker godt opp om det søles med kjølevæske, samt at korken settes på og plasseres utilgjengelig etter bruk. Dyreeiere må passe på at hunden ikke spiser eller slikker i seg ting på gata under tur.

Symptomene på glykolforgiftning
De første tegnene på forgiftning viser seg fra 30 minutter til 12 timer etter at hunden har fått i seg glykolen, og dette ved at hunden blir tørst. Videre er det typisk at den urinerer mye, blir vinglete og kaster opp. Noen hundeiere beskriver det med at hunden virker beruset.

Etter 12 timer kan det virke som om faren er over, men ettersom de giftige komponentene i glykolen brytes ned på ulike måter, kommer neste runde med symptomer etter omtrent 24 timer. Da vil nyrene slutte å fungere, og hunden vil som regel slutte å urinere og kaste opp. Fra dette stadiet er det ordentlig kritisk, og den blir den dårligere og dårligere.

Når bør du kontakte veterinæren?
Hvis du mistenker at hunden din har fått i seg glykol må du ta den med til veterinæren umiddelbart. Hos veterinæren får hunden et middel slik at den kaster opp. Deretter trenger den intravenøs behandling. Ta med en urinprøve dersom det har gått mer enn 6 timer fra hunden ble forgiftet.

Kennelhoste
Kennelhoste er en luftveisinfeksjon og er vanlig forekommende om høsten hos hund. Beste måten å forebygge kennelhoste på er gjennom vaksinering allerede som valp og videre årlig ut livet. Vaksinering vil ikke gi 100 prosent beskyttelse mot en infeksjon, men vaksinerte hunder får oftest mildere symptomer enn uvaksinerte. Om du mistenker at din hund har symptom på kennelhoste, er det viktig å unngå kontakt med andre hunder for å hindre smitte videre. 

Jakt
I Norge er hovedregelen at det er lov å jakte med hund i perioden 10. september til 15. mars hvert år, men det kan gjøres gjeldende særskilte regler lokalt. Dette gjelder også for hvilke arter det er lov å jakte på med hunder, herunder også hundens jaktform.

Går du tur i fjell og skog – IKKE gå i veien for jegere …. Det er lurt med refleks på seg selv og dyrene. Hvis du ferdes i jakt-terreng og hunden liker å grave etter “godsaker” – pass på at den ikke graver opp slakte-avfall fra hjortejakten