Bukspyttkjertel betennelse (pankreatitt) hos hund og katt

Bukspyttkjertel betennelse (pankreatitt) hos hund og katt


Hund og katt kan få betennelse i bukspyttkjertelen.

Bukspyttkjertelen ( Pancreas)  er en viktig del av hunden og kattens fordøyelsessystem. Bukspyttkjertelen produserer fordøyelsesenzymer (amylase, lipase og trypsinogen), i tillegg til  insulin og glukagon. Enzymene er nødvendige for å bryte ned proteiner, fett og karbohydrater i tarmen, slik at de kan tas opp gjennom tarmslimhinnen.  

I tillegg har bukspyttkjertelen en viktig funksjon i å regulere blodsukkernivået med hormonet insulin. Insulin er nødvendig for transport av blodsukker fra blodet inn i kroppens celler. 

Årsak til bukspyttkjertelbetennelse ( Pancreatitt) kan for eksempel være inntak av fet mat eller noen typer medisiner. Høyt innhold av fett i blodet kan gi økt risiko for bukspyttkjertelbetennelse. 

Hva som utløser inflammasjonen, er sjelden kjent, men middelaldrende, overvektige hunder som er lite aktive er mest utsatt.  

Bukspyttkjertelbetennelse finnes både akutt og kronisk Den akutte formen er mest alvorlig. Hvis det blir akutt betennelse i bukspyttkjertelen, kan det lekke ut fordøyelsesenzymer i buken i stedet for å skilles ut i tolvfingertarmen. 

Typiske symptomer hos en hund med akutt bukspyttkjertelbetennelse kan være:

 • Brekninger og oppkast
 • Nedsatt allmentilstand
 • Feber
 • Nedsatt matlyst
 • Smerter i buken
 • Strekker ut forbena og bøyer ryggen pga. buksmertene( «prayers-position») 
 • Dehydrering
 • Diaré (kan være blodig)

Kosthold for hunder og katter med pankreatitt

En del av behandlingen av bukspyttbetennelse hos hunder og katter er å endre kostholdet. Man bør  gi flere små måltider gjennom dagen, i tillegg til å bytte til et spesielt lett fordøyelig hunde- og kattefôr. Fôret skal være preget av et lavere fett- og proteininnhold og en spesielt høy kvalitet på proteinene det inneholder.   

Farmina har flere egnet diettfôr med lavt fett- og høyverdig proteininnhold som kan hjelpe din hund og katt.

For å minske belastningen på bukspyttkjertelen gis det fôr med lavt fettinnhold. Vi kan tilby tørr- og våtfôr til hund og katt med fettprosent fra 6,2% til 10,5%, og til katt med fettprosent på 9%. 

VET LIFE ND OBESITY

Fettprosent på 6,2% til hund
Fettprosent på 9,0% til katt

Et komplett diettfôr for hunder og katter med behov for å redusere vekt og bidra til jevn blodsukkertilførsel (diabetes) 

- Tørrfôr  til hund og katt fås i 2 kg
- Våtfôr til katt i boks à 80 gram.

 

 


VET LIFE ND GASTROINTESTINAL

Fettprosent på 10,5% til hund

Farmina VetLife Gastrointestinal er et komplett diettfôr til hunder og katter, utviklet for reduksjon av akutte forstyrrelser i tarmabsorpsjonen i perioder med akutt diaré og tilfriskning etter slike hendelser, for kompensasjon for feilernæring og eksokrin pankreasinsuffisiens. 

- Tørrfôr  til hund fås i 2 kg og 12 kg
- Våtfôr til hund i boks à 285 gram.

 

 

N&D QUINOA WEIGHT MANAGEMENT LAMB

Fettprosent på 8,0% til hund

Fettprosent på 9,0% til katt

Komplett fôr for voksen hund og katt. Med lam, quinoa, brokkoli og asparges. Nyttig for å gjenopprette og vedlikeholde idealvekten hos dyr som har lett for å legge på seg.

 • Lavt fettinnhold
 • Høyt fiberinnhold
 • Lav glykemisk indeks

 

- Tørrfôr  til hund fås i 2,5 kg og 7 kg
- Tørrfôr til katt fås i 1,5 kg
- Våtfôr til hund i boks à 285 gram
- Våtfôr til katt i boks à 80 gram