Ferietid - strandvett

Ferietid - strandvett


Det er mange hunder som er glade i å ta seg et skikkelig bad, uansett om det er i en sølepytt, i en elv, i en innsjø eller til og med i havet. Bading i sjø og vann er flott mosjon for hunden din. Det er imidlertid ikke problemfritt og det kan være lurt å ta noen forhåndsregler.

Kan hunder bade i saltvann? 
Generelt sett er det helt OK for hunder å bade i saltvann, men de bør skylles godt i ferskvann så raskt som mulig etter badet. 

Det er også verdt å merke seg at de fleste hunder tåler å bade litt i saltvann fra tid til annen, men om du har en hund som liker å ta seg en dukker i saltvann hver eneste dag vil det kunne påvirke pelskvaliteten. Da er det ekstra viktig at man er nøye med skylling for å unngå at pelsen blir dårlig.

Det er enorme individuelle forskjeller for hvilke hunder som tåler saltvann godt. Noen får våteksem bare de snuser på saltvann, mens andre fint kan bade i saltvann daglig uten å bli skylt etterpå. Det er spesielt raser med et tykt fettlag som ser ut til å kunne bade i saltvann uten å måtte trenge å skylles etterpå, og mange retrievere klarer saltvannet fint

 

Vær også observant med at hunden ikke svelger for mye saltvann.
Du må uansett ha med deg ferskvann som hunden kan drikke, for hunder blir slitne og tørste av å leke og bade i vann. Hunder skal aldri drikke saltvann, så da må du ha ferskvann tilgjengelig for den slik at den får i seg væske.

En del hunder svelger saltvann når de bader i sjøen, og dette er jo spesielt vanlig hvis man får hunden til å hente pinner eller baller som du kaster ut i vannet. Det er sjeldent direkte farlig om hunden får i seg litt saltvann når den bader, men det vil som oftest komme opp igjen i form av spy dersom det blir for mye. Så hvis hunden din kaster opp når dere driver med lek i saltvann kan det være lurt å tenke på en annen type lek som får hunden til å svelge litt mindre vann underveis.

Det er også viktig å være klar over at hunder kan få saltvannsforgiftning om de svelger nok vann. Vanligvis får de det som kalles for stranddiaré hvor hunden har et par dager hvor den er litt slapp og sløv og ha vannete avføring. Det er sjeldent farlig, men noen ganger kan det være mer alvorlig, og hunden kan få muskelskjelvinger og anfall. Her må man selvsagt kontakte veterinær!

Det er derfor viktig å ha vanlig ferskvann tilgjengelig når hunden har badet i saltvann. Jo mer den drikker, jo mer vil saltet vannes ut i urinen, så det er bare bra om den er god og tørst etter å ha badet i saltvann


Vær forsiktig med å la hunden løpe fritt på stranda
Husk at det stort sett alltid er båndtvang i hele Norge den perioden hvor man har mulighet til å la hundene sine bade på stranda. Unngå strender eller andre badesteder der det er mye folk da en våt hund som plasker rundt i vannet og rister seg når den kommer opp kan være forstyrrende for andre. Bruk eventuelt langline

Det er også noen hunder som er litt for overivrige når det kommer til bading, så vær sikker på at hunden din kommer når du roper på den. 

Pass på at hunden ikke svømmer for langt ut hvis du ikke er sikker på at den kommer på innkalling. Overivrige badehunder kan glemme sin egen begrensning og i verste fall ikke ha krefter til å komme tilbake til land.  

Er vannet kaldt, er begrensning av badingen spesielt viktig. Kaldt vann kan gi hunden kramper. De fleste hunder har imidlertid et godt fettlag i pelsen som skal gjøre at de tåler kaldt vann godt.

Våteksem
Det er en del hunder som er utsatt for våteksem, og det er ekstremt lett for hunden å få våteksem når den bader i saltvann. Saltvannet irriterer huden i mye større grad enn vanlig ferskvann, men heldigvis er det noen ting man kan gjøre for å unngå det så godt som mulig.

Hunder som bader bør alltid tørkes så raskt som mulig, og ikke tenke at sola kan gjøre jobben for deg. Spesielt på hunder med tykk pels og underull vil ikke solstrålene klare å komme inn og tørke det innerste laget, og det er jo dette som er viktigst når hunden får hudirritasjon. Om den ikke kan skylles på stranda bør den tørkes godt og få et skyll når den kommer hjem. 

Når hunden er skylt for saltvann bør man bruke et håndklede for å tørke den. Våt pels er igjen utløsende for våteksem, samtidig som det er grobunn for bakterier som over tid kan utvikle seg til hudproblemer.

Er brennmaneter farlig for hunder?
Brennmaneter i Norge er relativt harmløse, men kan føre til ubehag og kløe. Hunder kan også brenne seg på brennmaneter, men pelslaget gjør dem mindre utsatt enn oss mennesker. Der det er tynt med pels kan de likevel brenne seg, og de vil kunne kjenne ubehag. Viktig å passe på at de ikke slikker seg såre på brannstedet. Opplever du nedsatt almenntilstand og en hund som er utilpass, er det lurt å kontakte dyrlege for råd.

Det hender at hunder også spiser brennmaneter når de er ute i vannet. Det er ikke unaturlig at de vil brekke seg og at maneten kommer opp igjen. Sikling og diaré må du også regne med. 

Tang og skjell
Dette kan være fristende å spise for hunden! Vi anbefaler at du begrenser/unngår at hunden din spiser tang og skjell langs stranden. Skjell er skarpe og kan gi sår i munn/svelg/mage/tarm. 

Tang kan ese i magesekken og være vanskelig å passere videre til tarmen slik at det blir liggende som en klump i magesekken som gjør hunden uvel.

Glasskår
Vær oppmerksom på skarpe gjenstander og glasskår når du ferdes ute. Sjekk hundens tredeputer når du kommer hjem.

Søppel
Sjekk nøye om det er farlig søppel der hvor hunden hopper uti og går i land.

Saltforgiftning
IKKE la hunden din drikke saltvann. Det er ikke farlig at hunden slikker seg rundt munn eller får i seg litt saltvann, men de skal ikke drikke dette. For mye saltvann kan føre til saltforgiftning som potensielt kan være veldig alvorlig (dødelig!). Ta med nok rent drikkevann til hunden.

Overoppheting
Både på stranden og i båten må man passe på at hunden får kjølt seg ned. Dette kan behjelpes ved å passe på tilstrekkelig med skygge, nok friskt vann og evt. kjøle ved å pakke inn i fuktige håndklær («romtemperert», ikke iskaldt vann).

Heteslag er en tilstand hvor kroppen blir overopphetet på kort tid. Overoppheting skyldes varme omgivelser som f.eks. en bil i solskinnsvær eller fysisk anstrengelse i varmt vær.

Hunder kan ikke kvitte seg med overskuddsvarmen ved å svette. I stedet trekker de pusten hurtigere (hyperventilering) så den hurtige luftstrømmen virker avkjølende via fordampning i luftveiene.

Solbrenthet
Også hunden din kan bli solbrent! Det finnes solkrem for hund, ikke bruk solkrem beregnet for mennesker (skal du ut i solen og du ikke har solkrem for hund tilgjengelig, kan til nød solkrem for baby/barn brukes da disse er fri for innholdsstoffene som det ofte er i vanlig solkrem) Følg særlig med på hunder med tynn/lite pels, lys hud/pels. Ofte oppstår solbrenthet rundt øynene, på neseryggen, ørene, rundt munnen, på magen og på innsiden av lårene.

Solbriller
Det høres kanskje merkelig ut, men hunder kan faktisk bli snøblinde på sjøen. Reflekser fra sjøen gjøre at solen kan være like skarp på sjøen som på påskefjellet. Dette kan være en plage for en del hunder. Det finnes spesielle hundesolbriller på markedet.

Svømmehale
Det er ikke uvanlig at hunder får svømmehale (også kalt water tail) etter bading i spesielt kalde bølger. Halen brukes til å styre med og svømmehale er en overanstrengelse av halens muskulatur. Halen vil henge slapt ned og eventuelt være øm. Problemet løser seg uten behandling i løpet av et par dager, men sørg for at hunden får ro og ikke ligger i trekk.

Vepsestikk
Ett eller to stikk er som regel ingen fare for hunden eller katten, men ved flere stikk bør du oppsøke veterinær. Stikk dypt i munnen kan gi åndebesvær så det er viktig å la en veterinær ta hånd om dette.

Det blir en liten hevelse rundt stikket og brodden kan sitte fast i huden. En sjelden gang kan hunden/katten en allergisk reaksjon. Den vil da bli sløv, få pusteproblemer og mister bevisstheten.

Huggorm
Huggormbitt er en potensiell livstruende tilstand og dyrlege skal alltid kontaktes snarest mulig ved mistanke om bitt. Dyret bør ikke utsettes for unødig aktivitet da økt muskelaktivitet kan fremskynde absorpsjon av giften. Se egen artikkel om huggormbitt.

Algeforgiftning
Hunder kan rammes av algeforgiftning/algetoksinforgiftning dersom de bader i hav- eller sjøvann som inneholder blomstrende alger.

Den vanligste giftalgen er den blågrønne algen som først og fremst blomstrer mellom juli og september når vannet er som varmest. I sammenheng med blomstringen, dør mange alger og toksiner (gifter) slippes ut i vannet. Toksiner samles så i store mengder slik at vannet blir uegnet å bade i for både mennesker og dyr. Det kan finnes toksiner igjen i vannet flere dager etter algeblomstringen selvom vannet ser renere ut. Mindre og lokal algeblomstring kan forekomme senere på året.

Blåalger kan finnes i innsjøer, i brakkvann og i havet. Det finnes mer enn 30 ulike arter som kan forårsake forgiftning. En del lever ved overflaten og en del på bunnen. Når algene blomstrer får vannoverflaten en blågrønn, grønn eller gulgrønn, grumsete hinne.

Hunder kan utsettes for algeforgiftning ved at de drikker og/eller ved at de bader i det forgiftede vannet. Katter bader sjelden og pleier ikke drikke vann med blåalger i, derfor rammes de sjelden av algeforgiftning.

Kilde: Anicura.no

Dyreliv
Respekter skiltning om å holde hunden i bånd i områder med fugle- og dyrevilt i så vel skog som strand. I sommerperioden er dyreungene særlig sårbare. En omstreifende hund kan fort skremme eller skade viltet.

 

Kilder: dyreliv.no/hunden.no/anicura.no