Flått på hund og katt
Publisert 01. april 2022
Flåtten er en blodsugende midd, et slags edderkoppdyr, som kan være bærer av ulike sykdomsfremkallende bakterier og virus. Smittestoffene har flåtten fått i seg gjennom å suge blod fra smittede pattedyr som for eksempel mus og dermed kan den spre sykdommer videre til både dyr og mennesker.
Fakta om flåtten
Flåtten (Ixodes ricinus) finnes i store deler av Sverige, men mest i sør. Det samme gjelder Norge der flått fremfor alt finnes i sør og ved kysten. I Danmark er flått påvist i hele landet. Ulike årsaker, som større rådyrstamme og mildere klima, gjør at flåtten sprer seg stadig lenger nordover.
Flått finnes først og fremst i skog og i høyt gress. Den trives best i skyggefulle og fuktige steder – gjerne med løvskog med tett undervegetasjon. De blir aktive tidlig på våren, når det begynner å bli fire-fem varmegrader om dagen. Flåttsesongen regnes vanligvis fra mars til november. Flåttens livsyklus er 2-6 år, hvor flåtten utvikles fra egg via nymfestadiet til voksen. I hvert stadium behover den suge blod for å utvikle seg videre, men kan leve lenge uten føde.
Når flåtten er aktiv sitter den i vegetasjonen, kanskje på et gresstrå og venter på at et passende dyr passerer. Vertsdyr er først og fremst mus, men også store pattedyr som rådyr og iblant også mennesker. Den vanligste flåtten (Ixodes ricinus) mangler øyne. Når den kjenner bevegelse i vegetasjonen, karbondioksyd eller dufter søker den med frambenene og griper tak i pelsen på den passerende hunden, hvor den deretter skjærer igjennom huden med munnstykket som er fyllt med mothaker for å få bedre feste og begynner å suge blod.
Flåttbeskyttelse for hund og katt
For å beskytte hunden og katten mot flått, og dermed mot de flåttbårne sykdommene, kan du ta i bruk ulike preparater mot flått. Snakk med veterinæren din om hva som er best for ditt kjæledyr. Apoteket kan også bidra med tips og råd.
Det finnes ingen vaksine mot flåttbårne sykdommer for kjæledyr.
Flåttvett på tur
Det finnes flått mange steder i landet, og det er viktig å gjøre det man kan for å unngå flåttbitt.
Her er noen gode huskeregler:
- Dekk til bar hud hvis du ferdes i områder med mye flått, og gå gjerne med lyse klær.
- Gå på stier i stedet for i høyt gress, lyng og kratt.
- Bruk av flått- og myggmidler på hud og klær reduserer antall flått som fester seg.
- I hagen blir det færre flått om du holder gress og annen vegetasjon kort. Flått tåler ikke tørke.
- TBE (hjernebetennelse fra flått) kan også forebygges ved vaksine – snakk med din nærmeste reiseklinikk, lege eller apotek dersom du blir ofte bitt av flått, og ferdes i områder der det er rapportert humane tilfeller av TBE (Agder, Telemark og Vestfold og tidligere Buskerud fylke).
Flåttbitt på hund og katt
For å minske antall flåttbitt er det bra om pelsen sjekkes etter hver tur spesielt om hunden eller katten har gått i langt gress, eller i buskvegetasjon. Gre nøye gjennom pelsen for da kan man også fjerne flått som ikke ennå har festet seg. Det kan være vanskelig å finne flåtten, den er grå-brun og er bare fra 0,5-4 millimeter store. Det er mange eiere som ikke oppdager flåtten før den har fått suge blod i flere dager. Da har den rukket å bli opptil 1,5 centimeter og ligner et lysegrått maiskorn.
Hva kan man gjøre selv?
Oppdager du flått på hunden eller katten din bør den fjernes så fort som mulig, fordi jo lenger den sitter jo større er risikoen for at flåtten kan overføre smitte til dyret. Ikke smør på noe før flåtten fjernes.
Gå gjennom pelsen og gre nøye gjennom pelsen, flåtten har kanskje enda ikke bitt seg fast ettersom den vandrer litt rundt på kroppen før den bestemmer seg for hvor den skal feste seg.
Ta bort flåtten
Hvis du finner en flått på hunden bør den fjernes så fort som mulig. Risikoen for at hunden får i seg smitte øker jo lenger tid flåtten får sitte fast. Det er ingen grunn til å smøre noe på flåtten før den blir tatt bort.
- Bruk gjerne en pinsett eller en flåttfjerner
- Ta tak i flåtten så nær huden som mulig og dra rett ut. Forsøk å få ut hele flåtten.
- Vask bittstedet med desinfeksjonsmiddel eller såpe og vann
- Etter noen dager kan en liten inflammasjon ved bittstedet oppstå. Da kan det klø og bli rødt et par dager.
Iblant kan deler av flåttens kjeveparti eller fremre benpar bli sittende igjen, men dette innebærer vanligvis ikke noen økt risiko for sykdom med tanke på flåttbårne infeksjoner. Hvis hunden tillater det kan de gjenværende flåttdelene tas bort med pinsett eller med en nål, men det er ikke nødvendig å gjøre det.
Akkurat som hos mennesker fester oftest flåtten seg der det er tynn hud, gjerne på hodet, i og rundt ørene, på buken, i lysken og mellom tærne.
Kan jeg bli bitt av flått som kommer inn huset via kjæledyr?
Hund og katt får ofte på seg en del flått fra gress, kratt, lyng og busker. En flått som ennå ikke har bitt seg fast, kan lett flytte seg fra en hund eller katt og over til sengetøy, møbler og så videre, og derfra over til et menneske.
Flåttoverførte sykdommer hos hund og katt
Flåtten kan være bærer av ulike sykdomsfremkallende bakterier og virus. Smittestoffene har flåtten fått i seg gjennom å suge blod fra for eksempel infiserte smågnagere, og dermed kan den spre sykdommer videre til både dyr og mennesker. De fleste flåttbitt er derimot ufarlige, og svært få flåttbitt resulterer i alvorlig sykdom. Men både hunder og katter som blir bitt av flått kan bli smittet og utvikle flåttbåren sykdom. Jo raskere en flått som har bitt seg fast i dyret fjernes, jo mindre er risikoen for smitteoverføring fra flåtten.
De vanligste sykdommene hund og katt kan få, er borreliose og anaplasmose. Men de kan også få babesiose og harepest – i tillegg til TBE (tick-borne encepalitis).
Borreliose smitter ikke direkte fra dyr til dyr eller fra dyr til menneske.
Når bør veterinær oppsøkes?
Hvis hunden får påvirket allmenntilstand, feber, er uvanlig trøtt, ustø eller om det er tegn til ledd- eller musklersmerter bør veterinær oppsøkes. Husk å fortelle veterinæren om du vet at hunden har fått flåttbitt.
Kilde: Pfizer AS