Helse og sykdom

Helse og sykdom


En sunn og frisk hund er oppmerksom og aktiv. Den har blank pels, rene ører og klare øyne. Avføringen er fast og kommer daglig. Et viktig ansvar for deg som hundeeier er å se til at hunden får nødvendig stell og å oppdage tegn på sykdom eller skade. Tilbring mye tid med hunden din, slik at du lærer den å kjenne og raskt oppdager behov for stell eller veterinærbesøk.

Vær spesielt oppmerksom på:

Pels
Alle hunder med pels trenger pelsstell. Pelsen må børstes eller gres regelmessig, og oftere i røyteperioder. Hvis du har en langhå- ret hund må du passe på at den ikke utvikler tover i pelsen, det vil si floker som blir til større klumper. Tover kan lugge og gi hunden stram, sår, irritert og betent hud. Overgangen mellom buk og bein, bak ørene og rundt hals- bånd eller sele er spesielt utsatt for toving.

Hunder trives best uten klær, men hunder med tynn pels kan ha behov for et dekken mot kulde, regn og vind.

Klør
Klørne skal holdes korte. Lange klør sprek- ker, brekker og fliser seg lettere opp, og kloskader kan være svært smertefullt. Klør- ne klippes med en klotang. Hvis du belønner hunden når den sitter rolig, blir oppgaven enklere. Første gangen kan det være lurt å be veterinæren vise deg hvordan du klipper.

Tenner
Friske tenner og tannkjøtt er viktig for hun- dens velvære. Brukne tenner, betennelser, tannstein eller problemer med tannkjøttet er smertefullt og må behandles. Puss hundens tenner regelmessig med en myk tannbørste og hundetannkrem, det forebygger tannstein og tannkjøttproblemer.

Øyne og ører
Kontroller at øynene er klare og rene. Ørene skal være rene, ikke lukte vondt eller se irriterte ut. Raser med tunge hengeører er spesielt utsatt for ørebetennelser, som må̊ behandles hos veterinær.

Tegn på sykdom
At hunden oppfører seg uvanlig er ofte det første tegnet på at den har smerter eller ube- hag. Tegn på smerte kan for eksempel være at hunden blir irritabel eller aggressiv, får redusert appetitt, blir nedstemt og mindre aktiv. Normal temperatur hos hund er mellom 38 og 39 grader, og temperaturen kan måles med et vanlig termometer i endetarmen. Hvis du mistenker at hunden din har vondt eller er syk, bør du ta kontakt med veterinær med én gang for råd. Noen symptomer på sykdom eller skade hos hund, er:

• redusert appetitt

• unormal tørste

• plutselig vekttap

• stadig oppkast eller brekninger

• diaré (løs mage) eller forstoppelse (hard eller ingen avføring)

• tisser ofte eller med vanskelighet

• utflod fra nesen eller øynene

• hosting eller nysing. Unormal pusting eller pesing

• ustø eller rar gange, halthet

• kløe

• plutselig og/eller sterk dårlig ånde 

• klumper i og under huden

Du må gjøre det du kan for å hindre at dyret ditt blir sykt, skadet eller sprer sykdom til andre dyr eller mennesker. Hvis dyret likevel blir sykt eller skadet, har du ansvaret for å begrense lidelsen. Du må blant annet vurdere om dyret bør tas med til veterinær. Mange sykdommer og skader kan behandles med legemidler og inngrep. Noen ganger er det likevel bedre å avlive et lidende dyr enn å utsette det for langvarig, smertefull behandling. Dette kan veterinæren hjelpe deg å vurdere. Kjæledyr skal avlives av veterinær eller andre personer som vet hvordan dette skal gjøres.

 

ID-merking og vaksinering
Alle hunder bør ID-merkes hos veterinær. De bør også tas med til veterinær én gang i året for å få en helsesjekk og nødvendige vaksiner.

 

Kilde: Mattilsynet_Veiledning om hold av hund