Hvordan hunden kommuniserer

Hvordan hunden kommuniserer


Den sosialt anlagte hunden har et omfattende og fint avstemt utvalg av måter å kommunisere med andre hunder på. Den bruker stemmen til å lage lyder med, alt fra advarsler til gledes utbrudd. Den etterlater seg duftmarkeringer via urin og avføring, først og fremst for å meddele andre hunder om sitt kjønn, men trolig også et bredt spekter av ytterligere fakta. Hunden sparker av og til i bakken ved urin- og avføringsmarkeringer som en synlig tilleggs markering.

Hunden kommuniserer også meget godt via sitt kroppsspråk. Ved meget nøyaktig og bevisst å forandre ørenes og halens stilling uttrykker den følelser og sinnsstemninger til den minste nyanse.

Bruk av stemmen
Hunders kommunikasjon via stemmen er forbausende effektiv. En mor lærer fort forskjellen på stemmen hos sine ulike valper, og forstår av lydene de lager om de er sultne, har vondt noe sted eller bare er lykkelige.

Hunder bruker stemmen til å uttrykke forskjellige lyder – babygråt, klynking og hvining, advarende knurring og hyl, ynkelig piping når de har vondt, hyl og skrik, og velbehagelig stønn.

Hyling blir også ofte brukt for å meddele flokken hvor man befinner seg. Enkelte har egne hyl for å uttrykke ensomhet, varsling eller uttrykke ensomhet.

Forskjellige slags bjeffing
Knurring og bjeffing er hundens advarselslyder. Skrik, klynking, jamring, småbjeffing og stønn betyr alt samme andre slags opplysninger
Voff - Rask bjeffing er beskjed til flokken om besøk, mens færre, men bestemte bjeff betyr "kom å se på dette". Stigende bjeff betyr at hunden har det moro.

Når hunden dunker borti eieren med snuten vil den fortelle at du er sjefen, men at den syns det passer med litt oppmerksomhet. Hvis den legger seg på ryggen, er det også et tegn på underkastelse.

Bruk av kroppsspråket
Hundens oppførsel er ofte forskjellig avhengig av rase, og alle hunder er forskjellige individer. I tillegg til arvelige egenskaper, påvirker også ting hunden tidligere har lært oppførselen dens.

Hunden uttrykker følelser, tanker og ønsker gjennom sitt detaljerte kroppsspråk. Fine, små forandringer i stillingen på ører, hale, munn, ansikt, pels eller kroppsholdning overfører en hel mengde faktiske opplysninger. Det fine og avanserte kroppsspråket hunden din til daglig bruker kan fortelle deg om sinnsstemning, tidligere erfaringer og gi deg verdifulle opplysninger om akkurat din hund.

Revirmarkering
Duftmarkering i form av urin inneholder opplysninger om kjønn og status. Hannhunder løfter på benet for å plassere urinen så nær andre hunders nesehøyde som mulig

Hunden etterlater seg syns- og duftmarkeringer på sitt revir som tjener som visittkort, i det de gir informasjon om den som har plassert dem der.

Hunder produserer kjemiske duftstoffer som kalles feromoner, som fins i spyttet, avføringen og urinen, og i sekreter fra skjeden for forhuden.

Ved å blande eller dekke kroppes avfallsprodukter med feromoner, bruker hunden avfallet til å spre opplysninger.

Feromoner som fins i urinen, overfører opplysninger om tispers reproduksjonsevne og hannhundens styrke og autoritet. Det forteller også om seksuell status.

Hannhunder forsøker å etterlate så mye informasjon om seg selv som mulig ved å markere i nesehøyde. Det er ikke uvanlig for en hannhund å markere med urin opptil åtti forskjellige steder i løpet av fire timer.

Bruk av kroppslukter

Kroppslukter fins i spytt, øresekreter, analkjertler, sekreter fra skjede og forhud, fra kjertlene rundt endetarmsåpningen og fra midt oppå halen. Alle disse luktene overfører informasjon.

Hunder snuser på hverandres lepper og ører for å skaffe seg opplysninger. Spesielt lukten fra ørene kan inneholde stoffer som indikerer seksuell status.

Hundens signaler

Hunden din bruker daglig dempende signaler i kommunikasjonen både med deg og andre hunder. Med de dempende signalene forteller den blant annet omgivelsene at alt er i orden, og ingen trenger å være redd for den. I tillegg kan den med kroppsspråket også prøve å unngå situasjoner som for eksempel kan føre til stress eller frykt.

De signalene som er laget for å unngå konflikter og skape ro – har vi mennesker valgt å kalle dempende signaler.

  • Slikker seg rundt munnen og på snuten., et av de vanligste dempende signalene. Tyder ofte på stress eller engstelse. Kan også brukes for å samle duftinformasjon om omgivelsene.
  • Logring, kan bety flere ting. Det avhenger av hastighet, høyde på hale, retning og hundens kroppsspråk ellers. Logrer hunden med hele bakparten tyder det på en glad sosial hund, mens for eksempel en stiv høy logring kan tyde på at hunden er anspent. 
  • Bruk av øynene, senke blikket, myse eller se til siden. Hunden gjør blikket mykere og unngår å stirre.
  • Hunden myser og bunker med øynene
  • Holder halen lavt og/eller logrer langsomt
  • Holder ører bakover
  • Gjesping, f.eks., mens hunden venter på mat eller tur. Kan også indikere stress, engstelse eller forventning.  
  • Nysing eller smatting
  • hunden rister seg eller strekker seg
  • Sakte bevegelser eller sette ned farten i møte med f.eks. en annen hund, hunden vil forholde seg helt passiv for å dempe en situasjon.
  • Stå stille
  • Legger eller setter seg ned
  • Hunden snur seg over på siden mot en annen hund eller et menneske. Å snu siden eller baken til noen er et sterkt dempende signal, som kan komme etter andre signaler, fordi hunden ønsker å si ifra tydeligere.
  • Stiller seg i lekestilling, finter
  • Snuse i bakken. Noen ganger kan det virke som hunden overser den andre hunden, fordi den går med nesa i bakken. Dette kan være unngåelsesatferd. Hunden ønsker ikke samhandling eller trenger mere tid for å samle informasjon. Det kan indikere stress (omdirigert atferd) eller det kan være for å berolige en annen usikker hund.
  • Gjøre noe annet, «bryr seg ikke» om situasjonen

Hvilke signaler er advarende?

En usikker, syk, redd eller stresset hund kan vise at den ikke føler seg vel ved å bruke advarende signaler. Meningen med disse signalene er å fortelle tydelig, at hunden vil ut av situasjonen. I motsetning til hva menneskene vanligvis tror, prøver aldri hunden å protestere eller demonstrere ved sin oppførsel. Den er ikke i stand til å tenke så avansert. Hundens oppførsel viser alltid til en virkelig følelsestilstand, et behov eller en lært adferd.

  • Knurring, med og uten tenner eller lav knurring eller et høyt, skarpt bjeff.
  • Hunden løfter leppene og viser tennene
  • Korte munnviker
  • Hunden legger ørene inntil hodet
  • Ører opp og frem
  • Hunden holder halen mellom bakbena eller stiv/høy hale, uten logring
  • Direkte, ubrutt øyekontakt, stirrende blikk og direkte øyekontakt kan virke truende og uhøflig på andre hunder.
  • Ovenfra og ned holdning
  • Gjør seg stor
  • Høy fart
  • Går rett på
  • Stive bevegelser
  • Hunden lener seg fremover
  • Hunden står i en lav stilling
  • Glefsing/snapping mot motparten
  • Angriper med bitt (og forhåpentligvis bommer)

Grensene i kommunikasjonen er fleksible i lek

Når hunder som kjenner hverandre møtes og begynner å leke, kan du se en kommunikasjon som er helt annerledes. I lek er ikke kroppsspråket bundet av de samme reglene som for eksempel når fremmede hunder møter hverandre i bånd.

Kroppsholdning

Helt generelt kan vi si at en hund med avslappet kroppsholdning, myk muskulatur og avslappet ansikt, er en glad hund.

Hunder møter hverandre gjerne ved å gå i bue. Slik får de tid til å se hverandre an og avgjøre om de ønsker å hilse eller ei. Å løpe rett på er uhøflig.

Halen
Logring, kan bety flere ting. Det avhenger av hastighet, høyde på hale, retning og hundens kroppsspråk ellers. Er logringen rask og ivrig, med hele kroppen i bevegelsen og med halen middels høyt betyr det at hunden er underdanig, blid og trygg, - en glad sosial hund.

  • Høy haleføring, vitner om selvtillit
  • Stiv høy logring kan tyde på at hunden er anspent. Er halen lav og stiv betyr det at hunden er engstelig.
  • Langsom og bestemt logring med halen opp betyr at hunden ønsker og være i fred.
  • En hund som kryper sammen med rund rygg, halen senket eller mellom bena gjenkjenner de fleste som en redd hund. 

Hvis hunden føler aggresjon, stritter pelsen, haleføringen er maksimalt høy, og hunden viser tenner. Den viser ytterligere aggresjon ved å lene seg forover og snerre.
Ører

Står ørene opp og fremover er hunden dominant eller litt aggressiv, henger de løst ned er hunden avslappet.

Med senket hode, ørene bakover og halen mellom bena forteller hunden ganske tydelig via sitt kroppsspråk at den ikke utgjør noe trussel.

Ved å holde hodet høyt, bære ørene opp og sette halen i været, forteller hunden den som kommer på besøk at her er det han som bestemmer. Inntrengeren senker holde for å vise at han forstår kroppsspråket.

· Peker ørene bakover langs hodet betyr det at hunden er redd.

· Reiste, fremover rettede ører viser at hunden er dominant og trygg

· Hvis hunden blir skremt, legger den ørene flatt bakover og senker både hale og kropp.

Øynekontakt

Øyekontakten er spesielt effektiv. Den dominante hunden stirrer stivt, mens den underkastende hunden unngår direkte øyekontakt ved å vende blikket bort

Kroppsholdning

Hvor hunden legger kroppsvekten betyr også noe. En usikker hund vil gjerne ha kroppsvekten bakover mens en selvsikker hund kan lene seg litt framover. Man ser også om hunden ønsker å fjerne seg fra en situasjon ved å observere små skiftninger i hvor den legger kroppsvekten.

En hund med stram muskulatur, anspent ansiktsmimikk og muskulatur og stiv holdning kan heller være stresset, engstelig, urolig eller sint.

Er hundenaldeles overveldet, legger den seg rett ned på bakken, eventuelt på ryggen, snur blikket vekk, løfter det ene bakbenet og tisser en skvett.

Stress-signaler

Når det begynner å bli litt mye for hunden, trenger den noen ganger hjelp for å komme seg ut av situasjonen.

At hunden reiser bust betyr kun at hundens stressnivå har økt. Dette er helt ubevisst og kan komme av en hund som er giret på grunn av positive ting eller en hund som er bekymret osv.

Her er noen tegn hunder gir, som kan bety at hunden begynner å mistrives i situasjonen:

  • Pesing
  • Piping/bjeffing
  • Klarer ikke å roe seg ned
  • riste seg
  • klø seg
  • gjesping
  • slikke seg på snuten
  • slikke seg rundt munnen
  • Flassing/røyting
  • Rynkede bryn
  • Biting
  • Raskere bevegelser
  • Over-alert
  • Tissing /diare
  • Ører bakover
  • Anspenthet rundt øyne
  • Store pupiller

Stressignaler fra hunden bør respekteres. Hjelp hunden ut av situasjonen den føler ubehag i og tren slik at hunden kan føle seg tryggere på sikt.