Hund i bil

Hund i bil


De fleste hundeeiere har med seg hunden på kjøretur, men ikke alle er klar over at det potensielt kan være et brudd på veitrafikkloven. Her finner du noen forutsetninger for at turen blir både god og trygg for hunden din.

Hunden skal ikke være løs i bilen under kjøring. En løs hund kan distrahere føreren, skape farlige situasjoner og skade både seg selv og andre hvis uhellet inntreffer. ndre skader.

Skal hunden din være med på biltur skal den enkelt og greit sikres, selv ved kortere kjøreturer.  

Veitrafikklovens §3 sier: «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret».

Bakgrunnen for reglementet er at det ikke er trygt, verken for hunden, sjåføren eller passasjerer, å ha hunden løs i tilfelle noe uforutsett som et bråstopp. 

Bur eller sele?
Et solid, fastmontert transportbur med et sklisikkert underlag er den beste løsningen. Det går også an å bruke en egen sikkerhetssele beregnet for hund. Buret må være av en god og solid kvalitet slik at det er mest mulig "kollisjonssikkert". Buret plasseres i bagasjerommet og festes fast. Mindre bur kan eventuelt settes i fotrommet bak forsetene, men det anbefales å plassere buret i bagasjerommet. Sele fester du derimot i bilbeltet. Husk at det er ment for baksetet, ikke forsetet. Bruk gjerne et sklisikkert underlag, både i buret og på setet.

Huskeregler for kjøreturer med hund

  • Bruk bur eller sele, og gjerne et sklisikkert underlag.
  • Husk å lufte hunden regelmessig på lengre turer, og tilby vann. 
  • Husk at hunder kan bli bilsyke. Dette må tilvennes gradvis. Alternativt kan du bruke noen preparater som demper reisesyken.
  • Ikke etterlat hunden din i en parkert bil under kalde eller varme forhold uten å ta forhåndsregler. 
  • ALDRI fest hunden din til bilen. Det skjer tragiske ulykker der fører glemmer seg og kjører med hunden fastbundet. 

 

 

Hvis du må la hunden være igjen i bilen
Ikke etterlat hunden i bilen når det er varmt. Parker i skyggen med åpne vinduer hvis du må etterlate hunden i bilen for en kort periode, men husk at solen flytter seg og at temperaturen kan bli høy også uten direkte sol. Mange tilfeller av overoppheting av hunder i bil skjer faktisk i overskyet vær. I solsteken kan det bli alt for varmt, selv med vinduene åpne. Hunden påføres store lidelser og kan i verste fall dø av heteslag eller få varige indre skader.

Varm bil kan bli en dødsfelle
Er du klar over at det kan bli kritisk for hunden å være igjen i en parkert bil – selv i skyggen og med 18 grader ute? Temperaturen stiger raskt i bilen og etter kort tid kan hunden bli varig skadet eller i verste fall dø.

Selv med et åpent vindu og i skyggen kan det gå galt. Med en utetemperatur på 18 grader tar det ikke lang tid før temperaturen i bilen er 38 grader, selv i skyggen. Med 20-22 grader ute kan temperaturen stige til 85 grader.

Heteslag
Heteslag kan oppstå når hunden blir innestengt i et varmt og trangt rom. Hunder med kort snute er ekstra utsatte og rammes raskere av heteslag enn andre hunder. Det starter ofte med at hunden puster og peser, som deretter går over i hyperventilering. Neste fase kan være besvimelse.

Ved for høy kroppstemperatur kan det oppstå alvorlige hjerneskader, skader på hjertet, tarmskader, lever- og nyreskader samt ulike blodforandringer. Mange hunder kan få behov for overvåking i flere dager og hundens prognose er usikker. 

Bilsyk hund
Hunder kan bli bilsyke når de kjører bil. Det beste er å venne hunden til å kjøre bil fra den er valp. Begynn med å kjøre korte strekninger og øk langsomt lengden på reisen. Det kan også være bra å reise til steder hunden liker – skogen, bekjente, hundeklubben eller liknende. Da vil hunden forbinde bilreise med noe positivt.

Det finnes noen preparater som kan dempe kvalme. Husk at det er fordelaktig at hunden ikke akkurat har spist eller er veldig sulten. God luftsirkulasjon i bilen, jevnlige pauser og vann er faktorer som hjelper godt. 

 

Hva gjør du hvis du oppdager en hund i en varm bil?

Hvis du ser en hund som tilsynelatende har det for varmt skal du gjøre følgende:

  1. Send REGNR (mellomrom) og registreringssnummeret på kjøretøyet du ønsker å få informasjon om til 2282. På den måten kan du komme i kontakt med eieren og varsle.
  2. Hvis du ikke får tak i eieren, ring Politiet på 02800.
  3. Hvis du mener at det er kritisk for hunden kan du knuse ruten på bilen og ta ut hunden i skyggen. Kjøl den umiddelbart ned med kaldt vann.
  4. Kjør hunden til nærmeste klinikk eller veterinær. Hunden kan ha fått skader som ikke er synlige, men som har påvirket utover indre organer.