En Trygg Jul

En Trygg Jul


Jula fører med seg enkelte farer for våre kjæledyr

 

 

Julemat hører julen til og i mange hjem står det fremme litt julegodter til enhver tid. Hunder er sosiale dyr og vil gjerne delta på våre tradisjoner. Dette gjelder også når vi spiser, noe som ikke alltid er like heldig!

 

 

Julemat

Hunder og katter skal ikke spise det vi spiser til jul. Denne maten er alt for fet og inneholder for store mengder salt og krydder. Mindre krydret kjøtt går som regel fint i små doser, men den typiske julematen er ofte smakrik av en grunn. Selv om det kan virke fristende å varte opp med litt ekstra god mat i jula, er det anbefalt at hunder holdes på normalt fôr til enhver tid. Løk er giftig i selv små doser og både hunder og katter bør holdes unna. Løk er farlig i mengder på allerede 5 gram pr kilo katt. 

 

Sjokolade 

Du har sikkert hørt at sjokolade er giftig for hunder. I sjokolade og spesielt mørk sjokolade eller kakaopulver, finner vi stoffet teobremim. Dette stoffet er giftig selv i små mengder for både hunder og katter.  F.eks vil en hund på 5 kg trenge behandling om den får i seg rundt 5-10 gram med mørk, usøtet sjokolade. Inntak av over 25 gram kan være dødelig (!) Mørk, usøtet sjokolade er rundt 10 ganger så giftig som vanlig melkesjokolade. Det betyr at en et godt jafs av en stor plate med sjokolade er det som skal til før du må oppsøke veterinær. 

 

 

Xylitol

Xylitol er et søtstoff og sukkeralternativ som er svært giftig for hunder. Det brukes først og fremst i tyggegummi og pastiller, men har blitt mer populært som søtstoff i bakevarer, syltetøy og iskrem. Allerede ved inntak på 0,1 gram pr kg kroppsvekt er farlig og ved inntak av over 0,5g/kg kroppsvekt kan xylitol være dødelig. Det er ikke påvist at xylitol er farlig for andre dyr enn hund. 

 

Rosiner og Druer

Rosin og drue kan være giftig for både hunder og katter. Vi vet ikke helt hvilket virkestoff som gjør druen giftig, så det anbefales å anta at alt inntak er potensielt farlig. Inntak av over 20g/kg kroppsvekt har vært observert å gi nyresvikt. 

 

Gjærdeig

Gjærdeig omdannes til alkohol i magen på hunder og kan føre til etanolforgiftning. 

 

 

 

 

 

Julepynt

Julepynt kan være både giftig og farlig. Katter elsker å klatre og et juletre fylt av pynt kan være et spennende klatredestinasjon for en katt. Mye julepynt er laget av glass, som er farlig om det knuses. Glitter kan sette seg fast i tarmen på katter og mindre hunder. julelys og dekorasjon festet med snor, kan hunder og katter kjapt vikle seg inn i og verste fall kveles. 

 

Bruk julepynt som ikke knuses lett, heng det høyt nok til at katten ikke blir mer nysgjerrig enn nødvendig og gjem ledninger bort så godt det lar seg gjøre. Det samme gjelder for annen pynt du setter frem under juletider. 

 

 

 

 

 

 Juleplanter

Flere planter er giftige for både hunder og katter. Spesielt mange juleplanter bør holdes unn våre kjære kjæledyr. Under har vi illustrert de aller fleste giftige juleplantene vi finner i Norge

 

Vi håper alle får en fin og trygg jul!