Allergiske katter

Allergiske katter


Mange er allergisk mot katt, men hva er katter allergiske mot?

 

Katter som klør seg overdrevent, skyldes 1 av 2 ting – parasitter eller allergi. En kløende katt bør alltid til veterinær for å få utelukket parasitter eller videre utredning for allergi

 

Kløe på katt kan vise seg som overdreven vasking , ved å bite seg eller bruke bakbeinet slik hunder ofte gjør. Allergi vil som regel vise seg som kløsår på nakke, hals, ører eller begge sider av ansikt. Katter bruker mye tid på pelsstell så overdrevne vasking kan være vanskelig å oppdage tidlig, men etterhvert vil gjerne katten ha slikket av såpass mye pels at det blir tydelig synlig. Ofte er det innsiden av lår og mage som blir hårløse etter intens slikking. Ser man på hårstråene under mikroskop vil man gjerne se slitte og avbrekte tupper.

 

Allergi kan kommer fra miljøallergener eller fôrallergener.

 

For å diagnostisere miljøallergener tar man normalt en blodprøve, men for å finne ut om det er en reaksjon på fôr må man igjennom en eliminasjon og provokasjonstest.

 Enkelt forklart setter man katten på en streng diett med veterinær-allergifôr hvor alt protein er splittet i biter. Alle proteiner er bygd opp av ulike sammensetninger av aminosyrer, men man er ikke allergisk mot disse. Man er kun allergisk mot enkelte sammensetninger av aminosyrer, altså proteiner.

Det er viktig å ikke fôre noe annet i denne perioden. Er katten kløfri etter 8 uker kan man introdusere en og en protein-kilde i fôret og på denne måten finne ut helt spesifikt hva katten er allergisk mot

Allergier trenger ikke bare vise seg som symptomer på hud men også diarre, oppkast , rennende øyne og nese.

 

Er du tvil, kontakt din dyrlege